Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η επιθετικότητα των ΗΠΑ απέναντι στις απείθαρχες χώρες

 του Κώστα Aποστολόπουλου

Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από διεθνείς εντάσεις που θα συντηρούν την στρατιωτική τους βιομηχανία και θα αυξάνουν τις πολεμικές τους δαπάνες για να βγουν από την κρίση, καθώς είναι γνωστό πως το ήμισυ περίπου των οικονομικών δραστηριοτήτων τους εμπλέκονται με τους εξοπλισμούς. Τα ίδια έκαναν και στον πρώτο και στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου ήταν η μόνη χώρα στον πλανήτη που όχι απλά βγήκε κερδισμένη οικονομικά και στρατιωτικά, αλλά έδεσε στη συνέχεια την υφήλιο ουσιαστικά με τα πλοκάμια των οικονομικών και στρατιωτικών της δομών. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Κίνα αθόρυβα έχει υπερκεράσει τις ΗΠΑ και είναι πλέον η πρώτη οικονομία του κόσμου. Πράγμα που έχει πανικοβάλει τη συμμορία του Λευκού Οίκου και τα τεράστια συμφέροντα που υπηρετούν. Σύμφωνα με τον γνωστό αμερικανό οικονομολόγο Κρούγκμαν, η ελαφρότητα με την οποία η διοίκηση του ανερμάτιστου Τράμπα αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη διαμορφώσει μια τεράστια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα (μέχρι τώρα οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια), που είναι έτοιμη να εκραγεί μόλις υποχωρήσει η νόσος. 


Ο Τραμπ και η κλίκα του έχουν αρχίσει μια συστηματική επιθετική ρητορική κατά της Κίνας με συνοδεία κάποιων βασικών συμμάχων τους στην ΕΕ, δικαιολογώντας έτσι την διακοπή χρηματοδότησης του ΠΟΥ, ως «συνεργού της Κίνας» στη μη έγκαιρη δήθεν ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας. Το μεγάλο σχέδιο της Κίνας «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», και η τεχνολογία 5G, έχουν πανικοβάλει τις ΗΠΑ που αντιδρούν με κάθε τρόπο στην πραγματοποίησή τους.

Δεν ξεχνούν βέβαια και τη Ρωσία που εκτός από τις μόνιμες πλέον κυρώσεις που τις επέβαλαν, αποσύρονται και από σπουδαίες στρατιωτικές συνθήκες που είχαν συμφωνηθεί με τις ΕΣΣΔ-Ρωσία εδώ και δεκαετίες. Συμφωνίες που κρατούσαν σε κάποια ισορροπία τα όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία διαθέτουν οι δύο χώρες, διατηρώντας ένα καθεστώς ασφάλειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων καθώς και την τακτική επιτήρηση των εδαφών τους. Όλα αυτά τελείωσαν με την Τραμπούκικες πρακτικές των ΗΠΑ που δεν συμβουλεύονται ούτε καν τους στενότερους συνεργάτες τους στο ΝΑΤΟ, βάζοντας τον πλανήτη σε νέα επικίνδυνη περιδίνηση και κούρσα εξοπλισμών.

Παράλληλα, έχουν αποδυθεί σε έναν ανελέητο ενεργειακό πόλεμο κατά της Ρωσίας που θύματά του, εκτός της Ρωσικής οικονομίας, είναι κυρίως η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Συρία, το Ιράν και η Β. Κορέα. Χώρες οι οποίες στηρίζονται και από την Κίνα και συνεπώς είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑνθρώπων, καθώς αποτελούν ερείσματα των αντιπάλων τους. Αλλά, παρά τον ασφυκτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ - μάλιστα εν μέσω πανδημίας - που προκαλεί ελλείψεις βασικών αγαθών αλλά και πολλαπλασιασμό του κόστους αγοράς των ιατρικών προμηθειών, αντιμετωπίζουν την κατάσταση με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από τις ίδιες τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Όμως, το Τραμπούκικο καθεστώς της Ουάσιγκτον, αποτυγχάνοντας παντού, χτυπάει με μανία τις ελεύθερες και απείθαρχες αυτές χώρες, ελπίζοντας να επιφέρει λοιμό στους λαούς τους και κοινωνικές εξεγέρσεις προκειμένου, μέσα στην απελπισία του, να τα χρησιμοποιήσει σαν επιτυχία της πολιτικής του. Έχουν μείνει όμως έκπληκτοι από τις αντοχές και την αγωνιστικότητα των λαών αυτών που δεν έχουν καμία διάθεση να υποταγούν, αλλά να αγωνιστούν και να θυσιαστούν για την αξιοπρέπεια και την εθνική τους ανεξαρτησία. 

Το ίδιο έκπληκτα έχουν μείνει τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι διοικήσεις των κρατικών και ιδιωτικών καναλιών της χώρας μας που συνεχίζουν από τη μια να λιβανίζουν και να προβάλουν τα αφηγήματα της συμμορίας των κακοποιών της Ουάσιγκτον, ενώ από την άλλη αποσιωπούν τα απάνθρωπα, γενοκτονικά μέτρα που τους επιβάλει. Διαστρέφουν, παραποιούν και κακολογούν οποιαδήποτε κίνηση ή αντίδραση των κυβερνήσεων των χωρών – στόχων, κυρίως της Κούβας και της Βενεζουέλας, προκειμένου να πείσουν τον κόσμο ότι αιτία των δεινών και των ελλείψεων στις χώρες αυτές είναι τα καθεστώτα τους και όχι η κλιμακούμενη Αμερικανική επιθετικότητα. 

Με την άθλια αυτή προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, ελπίζουν να αποτρέψουν τον κόσμο από το αγωνιστεί για να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια, οι λαοί αφυπνίζονται και μετά το ξεγύμνωμα των καπιταλιστών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, πολλά πράγματα θα ανατραπούν και θα μπουν σε νέες βάσεις, αρκεί τα λαϊκά κινήματα να αναδιοργανωθούν, να αδράξουν την ευκαιρία και να αντεπιτεθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: