Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V και η Κούβα

H ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού προκάλεσε πανικό στους δυτικούς κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.Ήταν μια σπουδαία επιτυχία της Ρωσικής επιστήμης και τεχνολογίας βασισμένης βέβαια στο άριστο σύστημα υγείας που κληρονόμησε από την Σοβιετική Ένωση. Και συγκεκριμένα το διεθνούς φήμης Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Νικολάϊ Γκαμαλέγια. 

Ένα κέντρο που στη μικροβιολογική κοινότητα είναι αντίστοιχο με ότι είναι η Mercedesγια την αυτοκινητοβιομηχανία. Η πρωτιά στην κατασκευή του ξύπνησε μνήμες από μια άλλη σημαντική πρωτιά στη κατάκτηση του διαστήματος, την εκτόξευση του πρώτου σοβιετικού τεχνητού δορυφόρου της Γης το 1957, γι αυτό και στο εμβόλιο δόθηκε το όνομα Sputnik-V.

H σημερινή Ρωσία παρά τους αποκλεισμούς, τις απειλές και τις διαρκείς κυρώσεις, έδειξε ότι μπορεί να πρωτοπορεί σε βασικούς τομείς επιστήμης και τεχνολογίας.Έτσι,το εμβόλιο σήμερα είναι πραγματικά υπόθεση της Ρωσίας και κανενός άλλου. Η ταραχή δε των δυτικών έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν οι Ρώσοι ανήγγειλαν ότι το εμβόλιο μπορεί να παραχθεί στην Κούβα δεδομένου ότι το νησί της Επανάστασης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον τομέα της ιατρικής και έχει άριστο εξειδικευμένο προσωπικό με κορυφαία εργαστήρια, παρά το συνεχιζόμενο απάνθρωπο εμπάργκο και τις εγκληματικές κυρώσεις. Τόνισαν μάλιστα ότι η Κούβα μπορεί να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα παραγωγής εμβολίων. Με λίγα λόγια ένα εμβόλιο που ανακαλύφθηκε στη Ρωσία μπορεί να παραχθεί και στη Κούβα και να εξάγεται σε όλον τον κόσμο. 

Μετά απ’ αυτό, η αντίδραση των δυτικών καθαρμάτων ήταν αναμενόμενη. Οχετοί ψεύδους, και παραπληροφόρησης, μέσω των κατευθυνόμενων ΜΜΕ, για να υποβαθμιστεί η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου. Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες από καθεστωτικούς «επιστήμονες» σε διατεταγμένη υπηρεσία για να διασπείρουν φόβους στα λαϊκά στρώματα περί δήθεν προχειρότητας στην κατασκευή και αναξιοπιστίας του ρωσικού εμβολίου. Ο στόχος τους βέβαια είναι να αποσπάσουν τη συναίνεση των λαών της Δύσης κυρίως (ΗΠΑ , ΕΕ), προκειμένου να μην επιτραπεί η διάθεσή του στις δυτικές χώρες. Ο λόγος είναι προφανής: Αν Ρωσία, Κούβα και Κίνα διαθέσουν στην ανθρωπότητα τα δικά τους φτηνά εμβόλια, πωςθα πουλήσουν τα ακριβότερα δικά τους οι δυτικές φαρμακοβιομηχανίες που ακόμα δεν τα έχουν έτοιμα; Διότι μιλάμε για τζίρους δεκάδων αν όχι εκατοντάδων δις δολαρίων, μια προοπτική που κυριολεκτικά έχει κάνει τους δυτικούς απατεώνες να χάσουν τον ύπνο τους. 

Ωστόσο οι Ρώσοι ειδικοί δεν άφησαν αναπάντητη την εχθρική αυτή ρητορικήλέγοντας ότι η «κατασκευή του εμβολίου είναι τόσο απλή όσο όλα τα έξυπνα πράγματα στον κόσμο, και μέχρι στιγμής κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει να το πετύχει». Και στις αιτιάσεις των δυτικών για τη σύντομη διάρκεια της ανάπτυξής του, απαντούν πως η μέθοδος που εφάρμοσαν και ονομάζεται «ιικός φορέας», αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια πριν από αρκετά χρόνια και έχει δοκιμαστεί επιτυχώς κατά του Έμπολα και ενός άλλου κορονοϊού του MERS. Άρα δεν χρειάστηκε να ξαναανακαλύψουν τον τροχό.

 Οι Ρώσοι δηλώνουν πως είναι ανοιχτοί σε διεθνή συνεργασία, πράγμα που απορρίπτουν οι δυτικοί με σημαιοφόρους βέβαια τους γκάνγκστερ της Ουάσιγκτον που όχι μόνο τα θέλουν όλα, αλλά ταυτόχρονα απεργάζονται και τον στραγγαλισμό άλλων χωρών που αρνούνται να υποκύψουν στις ΗΠΑ.

ΥΓ. Λεπτομέρειες για το εμβόλιο Sputnik-V στο πολύ ενημερωτικό άρθρο του ΚirillDmitriev διευθύνοντα συμβούλου του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, στην ιστοσελίδα του  Sputnik Ελλάδα. sputniknews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: