Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ευχαριστήρια επιστολή από Κούβα - ICAP

Αβάνα, 9 Απριλίου 2020 - “62ο έτος της Επανάστασης”
Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP)  

Προς το Παγκόσμιο Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα

Αξιότιμοι φίλοι και φίλες

Με βαθιά ανθρωπιστική πεποίθηση, η κυβέρνηση και λαός της Κούβας προσφέρουν στον κόσμο, για άλλη μια φορά, το παράδειγμα της στρατευμένης αλληλεγγύης, σε αυτές τις στιγμές όπου ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με την παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού SARS CON-2, τον Covid-19 , ο οποίος ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 70 χιλιάδες ανθρώπους στην υδρόγειο, σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. 

Την εποχή του Covid-19 τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα προς την Κούβα και η Κούβα, εν μέσω ενός απάνθρωπου και γενοκτόνου αποκλεισμού, δεν δίστασε να ανταποκριθεί: ένας στρατός από άσπρες μπλούζες, αποτελούμενος από περισσότερους από 593 επαγγελματίες υγείας, εκ των οποίων 338 γυναίκες, οργανωμένοι σε 15 μπριγάδες προερχόμενες από το δυναμικό της Ιατρικής Εθελοντικής Μπριγάδας Χένρι Ριβ, ήδη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, πιστοί στην ύψιστη ιδέα του Μαρτί και του Φιντέλ, όπως την επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρός μας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Μπερμούντες: “Η Κούβα δεν περιδιαβαίνει τον κόσμο σαν ζήτουλας, πηγαίνει σαν αδερφός”. 


Σε αντιδιαστολή της δικής μας ανιδιοτελούς χειρονομίας, ο Πρόεδρος Τραμπ, προωθεί προσβλητικές αντικουβανικές εκστρατείες στην προσπάθειά του να δυσφημίσει τις αξίες της ανθρωπότητας και της αλληλεγγύης πάνω στις οποίες βασίζεται η ιατρική μας συνεργασία, που υπερασπίζεται την ιδέα της ιατρικής περίθαλψης ως ένα ανθρώπινο δικαίωμα. 

Αυτές οι στιγμές φέρνουν στο φως το πόσο εύθραυστες είναι οι καταναλωτικές κοινωνίες του καπιταλιστικού συστήματος και τις ανεπάρκειες των συστημάτων υγείας τους · αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που υποτάσσονται στο μεγάλο κεφάλαιο και στον ιμπεριαλισμό των γιάνκηδων. Όπως ποτέ άλλοτε, η ανθρωπότητα απαιτεί αλληλεγγύη. Επείγει να ενωθούμε και να προωθήσουμε την διεθνή συνεργασία. 

Το Ινστιτούτο μας αναγνωρίζει και χαιρετίζει με υπερηφάνεια την υποστήριξη που προσφέρουν οι σύνδεσμοι φιλίας, οι πολιτικές, κοινοβουλευτικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι υπόλοιπες δυνάμεις που απαρτίζουν το Παγκόσμιο Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα, προς τους συνεργάτες γιατρούς μας στις χώρες όπου ήδη εργάζονται στα πλαίσια της εκστρατείας ενάντια στον Covid-19. Όπως επίσης και τα ευχαριστήρια μηνύματα που έχουν σταλεί στην Κυβέρνηση της Κούβας και τον λαό της για την αλληλέγγυα, ανθρωπιστική και αλτρουιστική διάσταση της Επανάστασης. 

Οι γιατροί μας επίσης, έχουν την ιδιαίτερη αναγνώριση, σεβασμό και θαυμασμό μας, όπου κι αν βρίσκονται. Εκείνοι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή την πανδημία με αλτρουισμό μέσα και έξω από την Κούβα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κουβανικής κυβέρνησης και μεταφυτεύοντας τον ανθρωπιστικό σπόρο που μας άφησαν παρακαταθήκη ο Μαρτί και ο Φιντέλ, σε αντίθεση με πράξεις όπως αυτές των ΗΠΑ και των χωρών του ΝΑΤΟ, που κυοφορούν τεράστιους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς εις βάρος των συνθηκών ζωής των πληθυσμών τους, προωθώντας τον φόβο, το μίσος και την απελπισία. 

Κατά τον ίδιο τρόπο, εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τη διαρκή αλληλεγγύη όλου του Κινήματος που, τώρα στον καιρό του νέου Κορονοϊού, δεν έπαψε να δρα και να απαιτεί την άρση του αποκλεισμού της Κούβας, που γίνεται πιο εγκληματικός στην σημερινή κατάσταση, απαιτώντας επίσης την πλήρη εφαρμογή της Απόφασης “Αναγκαιότητα να μπει τέλος στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που επιβάλλεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”, που εγκρίθηκε το 2019 από τα Ηνωμένα Έθνη από την τεράστια πλειοψηφία των μελών τους. 

Μαζί θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη που σήμερα βάζει σε δοκιμασία την αλληλεγγύη λαών και κυβερνήσεων και , όταν συμβεί αυτό, θα αγκαλιαστούμε με μεγάλη χαρά για την νίκη ενάντια στην πανδημία που μας μαστίζει σήμερα, για να φωνάξουμε ένα ζήτω για την ζωή και να γιορτάσουμε με αδελφοσύνη την 60η επέτειο του δικού μας ICAP. 

Εγκάρδια, 
Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ 
Πρόεδρος. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: