Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση Αλληλεγγύης, «Για την Δημοκρατία και ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό» - ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


Αβάνα, 1-3 Νοέμβρη 2019

Από την αλληλέγγυα Κούβα, το πρώτο ελεύθερο έδαφος της Αμερικής, αναγνωρίζοντας την ηρωική αντίσταση του λαού της και τις κατακτήσεις που έχει επιτύχει στα 60 χρόνια Επανάστασης, οι 1332 αντιπρόσωποι, από 789 οργανώσεις του κοινωνικού και λαϊκού κινήματος και της αλληλεγγύης, μοιραστήκαμε τους αγώνες μας και τις ελπίδες μας. Συμμετείχαν δίκτυα, πλατφόρμες, περιφερειακά και παγκόσμια σχήματα, πολιτικά κόμματα, βουλευτές, θρησκευόμενοι και διανοούμενοι, από 86 χώρες. 

Ήρθαμε από όλες τις γωνιές του κόσμου, με μια μακρά ιστορία δράσης αλληλεγγύης απέναντι στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση, έχοντας δεσμευτεί με όλες τις δίκαιες υποθέσεις και ως κομμάτι των προσπαθειών ενότητας στη δράση και των μορφών αγώνα, για να συναντηθούμε στην Αβάνα, στην Αντιιμπεριαλιστική Συνάντηση Αλληλεγγύης, «για την Δημοκρατία και ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό», από την 1η έως 3 Νοέμβρη του 2019.

Ζούμε ένα νέο στιγμιότυπο στην ιστορία. Οι λαοί στις κάλπες, στους δρόμους και στα κοινωνικά δίκτυα αποδεικνύουν με την ψήφο τους και τις διαμαρτυρίες τους, την εξασθένηση της συντηρητικής αυτοκρατορικής επίθεσης και την προσπάθεια νεοφιλελεύθερης παλινόρθωσης από πλευράς της δεξιάς ολιγαρχίας, όπου σε συμμαχία με τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, την εξουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, το χέρι του βορειοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, εκ φύσεως αρπακτικό, αποκλείει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, καταστρέφει την αξιοπρεπή εργασία, την ζωή σε αρμονία με τη φύση και βάζει σε κίνδυνο το ανθρώπινο είδος.

Οι λαοί δείχνουν ότι είναι δυνατή η ήττα της αυτοκρατορικής επίθεσης, που για τους στόχους της καταφεύγει στην ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, στην απομόνωση και τη μετακίνηση πληθυσμών, στη δολοφονία κοινωνικών και πολιτικών ηγετών, στις δολοφονίες γυναικών, στη δίωξη των ηγετών των προοδευτικών κυβερνήσεων και στην ποινικοποίηση της πολιτικής. 

Έρχονται ελπιδοφόροι καιροί. Η ενότητα είναι ζωτική και αποτελεί καθήκον. Η κινητοποίηση, κραυγή απαίτησης. Η λαϊκή οργάνωση, εξέχον καθήκον. Και η ένταξη, μια στρατηγική που θα μας οδηγήσει στη νίκη.



Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δεσμευόμαστε στα παρακάτω:
  1. Να κάνουμε κτήμα μας την Διακήρυξη Αλληλεγγύης με την Κούβα που εγκρίθηκε σε αυτήν την Συνάντηση. Να κινητοποιηθούμε με δράσεις σταθερές, έντονες και συστηματικές με μεγάλο αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης, ενάντια στην επιθετική κλιμάκωση του ιμπεριαλισμού των γιάνκηδων, ως μέρος της Διεθνούς Καμπάνιας «Κάτω τα χέρια από την Κούβα».
  2. Να απαιτήσουμε την άρση του σκληρού, εγκληματικού και γενοκτόνου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται στην Κούβα από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και να υποστηρίξουμε την Απόφαση που θα παρουσιαστεί στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 6 και 7 Νοέμβρη του 2019, σίγουροι για άλλη μια σημαντική νίκη της διεθνούς κοινότητας.
  3. Να καταγγείλουμε τις απειλές και τις επιθέσεις κάθε είδους απέναντι σε κάθε κυρίαρχη κυβέρνηση που αρνείται να υπηρετήσει την ηγεμονική υπερδύναμη, η οποία ψάχνει να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στα εδάφη τους και να υφαρπάξει τους στρατηγικούς πόρους τους.
  4. Να επαναβεβαιώσουμε και να υπερασπιστούμε την Ανακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνη Ειρήνης.
  5. Να καταγγείλουμε τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί για την Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και όλο τον κόσμο, η απόφαση ενεργοποίησης του Παναμερικανικού Συμφώνου Αμοιβαίας Βοήθειας (TIAR), που προσανατολίζεται στην στρατιωτική στήριξη της επιθυμίας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών να αναζωογονήσει το Δόγμα Μονρόε.
  6. Να εκφράσουμε την σταθερή αλληλεγγύη μας με την Μπολιβαριανή και Τσαβική Επανάσταση, την στρατιωτικοπολιτική ένωση του λαού και τον νόμιμο Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο Μόρος που ξέρει να υπερασπίζεται με σταθερότητα την κυριαρχία του, απέναντι στις κάθε είδους επιθέσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και των ενδοτικών συμμάχων τους, που υιοθετούν μέτρα ενάντια στους πραγματικούς διπλωματικούς εκπροσώπους της βενεζολάνικης κυβέρνησης. Να υποστηρίξουμε τον διάλογο με τμήματα της αντιπολίτευσης για τη διατήρηση της ειρήνης στην Βενεζουέλα.
  7. Να εντατικοποιήσουμε την κινητοποίηση απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του συντρόφου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θύμα της ποινικοποίησης της πολιτικής, που έχει σαν στόχο την δίωξη και τη φυλάκιση πολιτικών ηγετών της αριστεράς και των προοδευτικών λατινοαμερικάνων.
  8. Συγχαίρουμε τον λαό του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας για τη νίκη του στην εκλογική διαδικασία και τον Πρόεδρο Έβο Μοράλες Αίμα για την επανεκλογή του, ως αποτέλεσμα των μέτρων προς όφελος του λαού και της οικονομικής ανάπτυξης. Κατά τον ίδιο τρόπο, καταγγέλλουμε τις προσπάθειες πραξικοπήματος και αποσταθεροποίησης που εξαπολύονται από τμήματα της αντιπολίτευσης, παρακινούμενοι από τις ΗΠΑ, ενάντια στην ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών στην Βολιβία.
  9. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες της βορειοαμερικανικής διοίκησης για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της Νικαράγουα και επαναλαμβάνουμε το δικαίωμα του λαού της στην Ειρήνη.
  10. Διεκδικούμε την ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, έθνους της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, που υπόκειται για περισσότερο από έναν αιώνα στην αποικιακή κυριαρχία των ΗΠΑ, όπου ο λαός του εξεγείρεται νικηφόρος στους δρόμους, απέναντι στις πολιτικές της προσεταιριστικής κυβέρνησης.
  11. Εκφράζουμε την σταθερή αλληλεγγύη μας στις χώρες της Καραϊβικής και στη νόμιμη αξίωσή τους για αποκατάσταση από τις συνέπειες της δουλείας. Καθώς και, τους σωστούς και διαφοροποιημένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε αντιστοιχία με τις ειδικές συνθήκες και το πόσο τρωτή είναι η κατάστασή της.
  12. Υποστηρίζουμε την ιστορική απαίτηση του λαού της Αργεντινής για την ανάκτηση των Νήσων Μαλβίνας, έδαφος που νόμιμα τους ανήκει.
  13. Καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις που, ακολουθώντας τις υπαγορεύσεις του ιμπεριαλισμού των γιάνκηδων και τις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβάλουν δια πυρός και σιδήρου στους λαούς τους, νεοφιλελεύθερες πολιτικές με θεραπείες σοκ, που εμβαθύνουν την κοινωνική ανισότητα και επηρεάζουν ειδικά τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Καταδικάζουμε έντονα τη χρήση της δύναμης και της καταστολής στην προσπάθεια να συνθλίψουν τις δίκαιες απαιτήσεις των κοινωνικών και λαϊκών κινημάτων.
  14. Υπερασπιζόμαστε την απόφαση του λαού της Χιλής να εξεγερθεί στους δρόμους με θάρρος, για να ανοίξει δρόμο στις μεγάλες λεωφόρους ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και τις πολιτικές καταπίεσης της κυβέρνησης και καταδικάζουμε τα βασανιστήρια, τους βιασμούς, τους ακρωτηριασμούς και τους θανάτους των πολιτών της Χιλής από τα αστυνομικά κατασταλτικά όργανα της χώρας.
  15. Καταδικάζουμε την καταστολή στο Εκουαδόρ που κόστισε ανθρώπινες ζωές σε αυτόν τον αδελφό λαό που αντιμετωπίζει το νεοφιλελεύθερο πακέτο μέτρων.
  16. Καταδικάζουμε την φιλο-ιμπεριαλιστική κυβέρνηση του Χαίρ Μπολσονάρο, δεμένη στα συμφέροντα των ΗΠΑ και αποφασισμένη να πάρει πίσω την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε αυτήν την αδελφή χώρα, να καταστρέψει τις διαδικασίες ένταξης των πολιτών και κάθε προοδευτική και αριστερή έκφραση στην περιοχή. 
  17. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του λαού της Κολομβίας στην ειρήνη και υπερασπιζόμαστε την πλήρη εφαρμογή της Τελικής Συμφωνίας για την επίτευξή της. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη ζωή των πρώην μαχητών και πολιτικών και κοινωνικών ηγετών. Καλούμε να καθίσουν ξανά στο Τραπέζι του Διαλόγου με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό.
  18. Εκφράζουμε την πιο βαθιά αλληλεγγύη μας προς τον αδερφό λαό της Αϊτής, στον αγώνα του για κοινωνική δικαιοσύνη, για ιστορική αποκατάσταση και μια αξιοπρεπή ζωή.
  19. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του λαού της Ονδούρα και στις νόμιμες διεκδικήσεις του.
  20. Συγχαίρουμε τον λαό της Αργεντινής και τον εκλεγμένο πρόεδρό της Αλμπέρτο Φερνάντες, για την άξια νίκη τους στις κάλπες που αποτέλεσε ήττα του νεοφιλελευθερισμού και ανακτά την ελπίδα και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας.
  21. Χαιρετίζουμε την κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και την συνεισφορά του στην ενότητα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, στην υπεράσπιση των αρχών της μη επέμβασης και του σεβασμού της κυριαρχίας.
  22. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας στο Ευρύ Μέτωπο της Ουρουγουάη που υπερασπίζεται τη συνέχιση της προόδου που επιτεύχθηκε τις τελευταίες τρεις θητείες προς όφελος του λαού της.
  23. Καταγγέλλουμε την επέμβαση του ιμπεριαλισμού στα εσωτερικά θέματα των χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, την επίθεση και τους πολέμους που εξαπολύει, κάτω από την σημαία της σταυροφορίας κατά της τρομοκρατίας, για τον έλεγχο των φυσικών πόρων αυτών των περιοχών. Καταγγέλλουμε τα εξαναγκαστικά οικονομικά μέτρα κατά της Ζιμπάμπουε.
  24. Υποστηρίζουμε τον ιστορικό αγώνα των λαών της Σαχάρας και του Παλαιστινιακού λαού, για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη αυτοδιάθεση.
  25. Απαιτούμε τον τερματισμό της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ενάντια στην Συρία και τον πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.
  26. Χαιρετίζουμε τη διακορεατική διαδικασία προσέγγισης και διαλόγου. Καταδικάζουμε τις μονομερείς κυρώσεις ενάντια στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.
  27. Καταγγέλλουμε όλες τις μορφές διάκρισης και παραβιάσεων με αιτία το φύλο, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκευτική πίστη, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλη αιτία που έγκειται ενάντια στην αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των ανθρώπων και καλούμε σε αλληλεγγύη με τους αγώνες τους. Επίσης, αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των φεμινιστικών κινημάτων και των γυναικών, στις διαδικασίες χειραφέτησης. 
  28. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των αυτόχθονων λαών στον πολιτισμό τους, στα εδάφη τους, τις παραδόσεις και τα έθιμα των προγόνων τους. Εκφράζουμε την στήριξή μας στις κοινότητες αφρικανικής προέλευσης και στις μειονότητες, στον αγώνα τους για τις διεκδικήσεις τους.
  29. Αναγνωρίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη δέσμευση του αγώνα των νέων ως πιστούς συνεχιστές της κληρονομιάς της χειραφέτησης και του διεθνισμού των προγόνων μας.
  30. Καταδικάζουμε έντονα την σημερινή αντι-μεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οποιαδήποτε εκδήλωση φασισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού.
  31. Καταγγέλλουμε την σημερινή σταυροφορία μακαρθισμού της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και την αντικομμουνιστική εκστρατεία που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη.
  32. Καλούμε στον παγκόσμιο αγώνα για την υπεράσπιση των φυσικών πόρων, τη βιοποικιλότητα, την κυριαρχία και την ασφάλεια στη διατροφή, τη μητέρα γη, τις κατακτήσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα.
  33. Ενισχύουμε την απάντησή μας στον πολιτιστικό πόλεμο και στον πόλεμο συμβολισμών που βρίσκει χώρο στην υποκειμενικότητα των ανθρώπων, παίρνοντας μέρος στη μιντιακή μάχη στο Ίντερνετ και τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα, τροφοδοτώντας τα δίκτυα με την αλήθεια απέναντι στην επίθεση με ψέματα του νεοφιλελεύθερου ιμπεριαλισμού.
Επομένως:
Επαναλαμβάνουμε τη σημασία του να προχωρήσουμε στην οικοδόμηση της αντιιμπεριαλιστικής ενότητας των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς και των κοινωνικών και λαϊκών κινημάτων, με σεβασμό στον πλουραλισμό, τη διαφορετικότητα και το κυρίαρχο δικαίωμα των λαών να επιλέξουν ελεύθερα τη μορφή πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσής τους, πεπεισμένοι ότι η ενότητα είναι ο μοναδικός δρόμος για να πετύχουμε τη νίκη στην αντιμετώπιση του πρωταρχικού εχθρού των λαών: τον ιμπεριαλισμό των γιάνκηδων και των συμμάχων του.

Ευχαριστούμε τον λαό, την Κυβέρνηση του Νησιού της Ελευθερίας και την Ενότητας και το Κουβανικό Τμήμα των Κοινωνικών Κινημάτων για τη φιλοξενία τους και την αμετάβλητη αλληλεγγύη τους. Θα συνεχίσουμε μαζί σας, που έχετε στρατευτεί στο κοινωνικό σας πρόγραμμα, με την δέσμευση να διαδώσουμε την αλήθεια για αυτήν την ανίκητη Επανάσταση.

Αυτή η Συνάντηση επαναβεβαιώνει τη θέληση για αγώνα των λαών μας και αποτελεί ένα φοβερό κίνητρο για να συνεχίσουμε μπροστά, με συνείδηση ότι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε μέχρι να νικήσουμε.

Μπροστά στο διασπαστικό σχέδιο του ιμπεριαλισμού και της συντηρητικής, ολιγαρχικής και νεοφιλελεύθερης δεξιάς, αντιπαραβάλλουμε το κυρίαρχο, αξιοπρεπές σχέδιο ένταξης των λαών μας. Ας ενωθούμε για να απαιτήσουμε το δικαίωμά μας στην ανάπτυξη, τη ζωή και το μέλλον. Η αντιιμπεριαλιστική ενότητα είναι η τακτική και η στρατηγική της νίκης.
Κύριοι ιμπεριαλιστές, Κάτω τα χέρια από την Κούβα!
Οι λαοί συνεχίζουμε στον αγώνα!
Μέχρι τη νίκη για πάντα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: