Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Η Κούβα ψάχνει το μέλλον της δίπλα από το… στόμα του λύκου

www.tharrosnews.gr
Σε ποια πορεία έχει μπει η Κούβα; Η Επανάσταση αντέχει; Οι ΗΠΑ γιατί έχουν εντείνει τον αποκλεισμό της χώρας; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε χθες σε ομιλία της στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα.


Η επίσκεψή της πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Καλαμάτας, ενώ με την παρουσία της θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου επαναστάτη κομμουνιστή Τσε Γκεβάρα. 

Η Κουβανή πρέσβειρα επισκέφτηκε πρώτα το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Ο δήμαρχος την καλωσόρισε, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από τις ιδέες και απόψεις που καθένας έχει, υπάρχει μία γενική συμπάθεια στον ελληνικό λαό προς την Κούβα. Κάποιοι συμπαθούν την Κούβα για ιδεολογικούς λόγους, κάποιοι συνεπαρμένοι από το μεγάλο Χεμινγουέι, κάποιοι από την αγωνιστικότητα ενός μικρού λαού. 

Ο Π. Νίκας ανέφερε πως «αν μπορούσε να υπάρξει μία συνεργασία της Καλαμάτας με μία πόλη αναλόγου μεγέθους, ιδιαίτερα σε θέματα τα οποία έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, θα μπορούσε να ξεκινήσει σε επίπεδο συζητήσεων». 
Επίσης, ευχήθηκε να έχει καλή δύναμη ο κουβανικός λαός και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα ευχαρίστησε για την υποδοχή και συμφώνησε με το δήμαρχο ότι «ανάμεσα στην Κούβα και την Ελλάδα υπάρχουν σημαντικοί ιστορικοί δεσμοί και πολλές ομοιότητες. Είναι δύο λαοί που πάντα αντιστάθηκαν στον κατακτητή και έχουν αγωνιστεί στην πάροδο των ετών για την ελευθερία τους.



Ο εθνικός ήρωας της Κούβας, ο Χοσέ Μαρτί, το 19ο αιώνα έγραψε για το Διονύσιο Σολωμό. Η έννοια της ελευθερίας στο έργο των δύο αυτών μεγάλων ποιητών είναι, επίσης, κάτι που μας ενώνει». 

Η κυρία Κορτίνα εξέφρασε τη χαρά της για τη δυνατότητα «να αυξήσουμε τους πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στην Κούβα και την Ελλάδα».

Ακολούθως, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο ξενοδοχείο "REX", όπου και αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα εν μέσω του οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ.

Η πρέσβειρα της Κούβας σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι στη μετά - Κάστρο εποχή, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, έχει ξεκινήσει μια δημόσια διαδικασία επικαιροποίησης του προγράμματος για την περαιτέρω ανάπτυξης της Κούβας.

Στη συνέχεια υπήρξε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Εκεί, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βαγγέλη Ξυγκώρο και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε την οικονομική κατάσταση της Κούβας, αναφέρθηκε στο άνοιγμα προς τις ξένες αγορές, ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον για τα αγροδιατροφικά προϊόντα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη ναυτιλία.

Τέλος, αναφέρθηκε στις σημαντικότερες εκθέσεις που θα λάβουν χώρα το 2019 και τη δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων από τη Μεσσηνία. 

Από την πλευρά του Επιμελητηρίου έγινε παρουσίαση των υφιστάμενων συνθηκών της τοπικής μας οικονομίας και ενημέρωση για τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα και γενικότερα για τα πλεονεκτήματα του Ν. Μεσσηνίας.

Αναφέρθηκαν στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών και την πεποίθηση πως πρέπει να ανοιχθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας για ανταλλαγή απόψεων σε ενδεχόμενες εμπορικές συμφωνίες.

Στη συνέχεια, η πρέσβειρα επισκέφθηκε το ΤΕΙ Πελοποννήσου και μετά μίλησε στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας με θέμα «Η κατάσταση στην Κούβα σήμερα, ο ρόλος των ΗΠΑ και ο συνεχιζόμενος με μεγαλύτερη ένταση αποκλεισμός».

Ολοκληρώνοντας, να υπογραμμίσουμε δύο πράγματα, που πρέπει οπωσδήποτε να λάβει κανείς υπόψη του πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αξιολογική κρίση για την Κούβα και την ημιτελή, κουρασμένη, αλλά νικηφόρα επανάστασή της.

Το πρώτο είναι η τραγική κατάσταση που επικρατούσε στην Κούβα πριν από το θρίαμβο του 1959: μια χώρα-προτεκτοράτο, που έγινε δήθεν «ανεξάρτητη» μετά τον ισπανο-αμερικανικό πόλεμο του 1898, αλλά στην πραγματικότητα παρέμενε αποικία, θέρετρο και μπουρδέλο των ΗΠΑ και της μαφίας της.

Μια πλούσια χώρα με λίγους διαπλεκόμενους πλούσιους λευκούς, τσιφλικάδες και βιομηχάνους, ραντιέρηδες και κομπραδόρους των ξένων και εκατομμύρια φτωχούς. Μια χώρα με 70% αναλφαβητισμό και σχεδόν ένα εκατομμύριο πόρνες.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το σήμερα. Σχίζουν τα ρούχα τους γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές για την «ανελευθερία» και την «καταπίεση» της σημερινής Κούβας. 

Ποια είναι, όμως, η «φιλελεύθερη» εναλλακτική που θα έπρεπε να ακολουθήσει το νησί του Μαρτί και του Μασέο για να ικανοποιήσει τους επικριτές του;

Ας δούμε τους γείτονες της Κούβας -τη διαρκή τραγωδία της Αϊτής και της Γουατεμάλας, το ναρκω-κράτος του Μεξικού, το χωρίς τέλος εμφύλιο της Κολομβίας…

Α.Π.

16 σχόλια:

902 είπε...

Εκδήλωση τιμής στον Τσε με ομιλήτρια την πρέσβειρα της Κούβας

ΕΡΤ είπε...

Καλαμάτα: Ομιλία από την πρέσβειρα της Κούβας

Messinia news.gr είπε...

Επίσκεψη της πρέσβειρας της Κούβας στην Καλαμάτα

messinialive.gr είπε...

Η Πρέσβειρα της Κούβας στην Καλαμάτα: “Σημαντικοί ιστορικοί δεσμοί και ομοιότητες Ελλάδας-Κούβας”
(+video)

Eleftheria on line είπε...

Την Καλαμάτα επισκέπτεται η πρέσβειρα της Κούβας

Mesogeiostv.gr είπε...

Στην Καλαμάτα σήμερα η πρέσβειρα της Κούβας (video)

kalamatajournal.gr είπε...

“Η κατάσταση στην Κούβα σήμερα” με την Κουβανή πρέσβειρα στην Καλαμάτα

farenews.gr είπε...

Η Πρέσβειρα της Κούβας στο δημαρχείο Καλαμάτας

best-tv.gr είπε...

Η Πρέσβειρα της Κούβας στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας

ertopen.com είπε...

Πρεσβεία Κούβας - Εκδήλωση / Συζήτηση την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

entermessinia.gr είπε...

Ανοιχτό «παράθυρο» συνεργασιών με την Κούβα από την Καλαμάτα: H χθεσινή επίσκεψη της πρέσβειρας

Πολιτιστικός Σύλλογος "Χοσέ Μαρτί" είπε...

Εκδήλωση στην Καλαμάτα του Ελληνοκουβανικού "Venceremos"

cubaniagriega.blogspot.com είπε...

Εκδήλωση στην Καλαμάτα - 19/10/2018

prensa-rebelde.blogspot.com είπε...

Ελληνοκουβανικός Καλαμάτας" H Kούβα συνεχίζει υπερήφανα το δρόμο της - Η αλληλεγγύη μας αναγκαία όσο ποτέ

redgrega.blogspot.com είπε...

Εκδηλώσεις 2018

katiousa.gr είπε...

Η πρέσβειρα της Κούβας στην Καλαμάτα